Turvallisuutta vahvistava palveluverkko?

Tuhannet ihmiset ja kymmenet yhteisöt ovat ottaneet kantaa Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkko – ehdotukseen helmi- maaliskuussa. Hyvä niin – kansanvalta on nyt aivan toisella tasolla kuin vaikkapa sairaanhoitopiirien toimissa aikaisemmin. Kansanvallan vahvistaminen oli koko uudistuksen tarkoituskin .

Mutta on asiakin tärkeä. Nyt on valmistelijoilla opiksi ottamisen viikot edessä. Virkakunta valmistelee uutta ehdotusta, jossa palautteita otetaan huomioon. Ei kai näin massiivista osallistumisen prosessia tehty turhanpäiten.

Palveluverkosta päättäminen testaa kansanvaltaa. Otetaanko kriittinen palaute huomioon? Testissä on myös hyvinvointialueen strategia: turvallisuuden kokemuksen vahvistaminen on Keski-Suomen tavoite.

Osallistuin lähes kaikkiin hyvinvointialueen kuntakohtaisiin asukastilaisuuksiin.

Aluehallitukselle tulee uusi, muokattu ehdotus toukokuun alkupuolella. Hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet jo Ylen haastattelussa kertoikin äskettäin että rankempia sote – asemien lakkautuksia sisältänyt vaihtoehto 2 on jo siirretty sivuun. Suunta on oikea!

Eniten kritiikkiä tuli juuri sote -asemien ja alueellisten sairaalaosastojen karsimisesta. Sekä henkilöstö että asukkaat ovat ainakin vielä hyvin sidoksissa oman kunnan alueen palveluihin ja pitävät niitä tärkeinä turvallisuuden tuojina. Uusista vaihtoehdoista ei ole vielä tietoa eikä kokemusta.

Yle Keski-Suomi pe 19.4.2024

Aluevaltuusto päättää palveluverkon ytimestä

Palveluverkon ydinosasta päättää Keski-Suomessa aluevaltuusto. Sairaalaosastojen ja sote- asemien ohella siihen kuuluvat vanhusten ympärivuorokautisen asumisen paikat sekä perhekeskukset ja ikäihmisten päivätoiminta (seniorikeskukset).

Valtuustoseminaarissa 14.5 uutta esitystä tullaan esittelemään. Sen jälkeen on vielä 3 viikkoa aikaa keskustella ja muokata esitystä valtuuston kokoukseen joka on 11.6. Aluehallitus tekee esityksen 4.6.

Perheiden palvelut ja ikäihmisten päivätoiminnan laajennus koettu hyväksi

Helmikuussa julkaistut vaihtoehdot ovat saaneet paljon kritiikkiä ja herättäneet huolia. Kehujakin on tullut. Lasten ja perheiden palveluiden ehdotukset (lisää perhekeskuksia, neuvola ja perheiden sosiaalityö on lähipalvelu, oppilashuolto kouluissa) koettu varsin hyvinä.

Samoin on kehuja saaneet ikääntyneiden päivätoiminnan laajennukset. Nämä taitavat mennä kansallisesti vastavirtaan eli oikeasti aiomme lisätä ehkäisevää ja toimintakykyä edistävää työtä yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa. Jokaiseen kuntaan tulisi vähintään seniorikeskus ja kuntouttavan päivätoiminnankin paikkoja tulisi lisää.

Sote- asemien osalta oli lakkautusehdotuksia mutta liian vähän konkretiaa siitä miten peruspalvelut turvattaisiin eri puolilla Keski-Suomea. Moni on aiheellisesti epäillyt että erikoissairaanhoidon kulut kasvavat jos peruspalveluihin pääsy vaikeutuu. Liikkuva palvelu ei saanut kannatusta. Oma toimipiste – vaikka vain osan viikosta avoinna oleva- koettiin turvalliseksi.

Turvallisuudellekin on annettava arvoa. Asukkaat näyttävät arvostavan osin eri asioita kuin ammattilaiset ja valmistelijat. Asukasarvon johtamisen pitäisi olla osa hyvinvointialueen uudistumista.

Moni kunta vaati lausunnossaan lisää säästöjä erikoissairaanhoitoon. Siinä saattoi kunnilla jäädä huomaamatta että Jämsän erikoissairaanhoidon siirtäminen Novaan ja ympärivuorokautisen päivystyksen lopettaminen on valtavan iso muutos, josta odotetaan 10-miljoonaluokan kustannusten alenemista.

Lähipalveluiden konkretiaa tarvitaan

Odotan että uusi ehdotus kertoo paremmin ja yksityiskohtaisemmin miten jokaisessa kunnassa kaikkein tärkeimmät lähipalvelut ja perustason palvelut saadaan eri ikäisille ja erilaisille ihmisille. Sosiaalipalvelut jäivät epäselviksi kun ehdotus keskittyi avoterveydenhuoltoon.

Muutosten pitäisi kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja – ei laventaa niitä. Etäisyyksien vaikutuksesta palveluiden saavutettavuuteen väitteli v 2021 Markku Satokangas. Tietoa on syytä hyödyntää.

Muutoksia toki tulee kun tiloja on kunnilta nyt vuokralla varsin paljon.Tilankäyttö tiivistyy. Palvelu voi siirtyä toiseen tilaan kuin missä se on nyt.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja kyllä pitää olla joka kunnassa ja liikkuva sairaala voisi tuoda esim saattohoitoa palvelukotiin.Sairaalatoiminta on kaiken kaikkiaan isossa muutoksessa liikkuvan eli kotiin tulevan sairaalan myötä. Saattohoito hoiva-asumisen yhteydessä pitäisi olla tulevaisuutta.

Anne Kalmari yllättyi että Kivijärven huolia kuunneltiin. Osa huolista hälveni jo tässä kohtaamisessa.

Turvalliseksi koettu palveluverkko on tarpeen

Iso työ on edessä. Päätöksenteon seuraavan vaiheen pitäisi vahvistaa ihmisten turvallisuuden kokemusta ja luottamusta palveluihin pääsyyn myös niissä kunnissa, joissa ehdotuksissa oli esitetty terveysasemaa lakkautettavaksi. Korvaavat palvelut eivät riittävästi konkretisoituneet. Bussiin laitettavat palvelut saivat hyvin epäilevän vastaanoton

Niissä olisi sopiva paikka sote- palvelupisteelle, joka tarjoaa tuttuja ja turvallisia palveluita ja varmistaa jatkuvuutta.

Oppimisen prosessi kaikille osapuolille

Kaiken kaikkiaan palveluverkko- prosessi on ollut jo tähän asti erinomainen oppimisen paikka sekä virkakunnalle, päättäjille , järjestöille, kunnille ja asukkaille. Laadittu aineisto on ollut syvällinen – jokainen on voinut halutessaan perehtyä asiaan.

Ymmärrys koko Keski-Suomen sosiaali -ja terveyspalveluista on vahvistunut ja virkakunta on havahtunut siihen, miten tärkeiksi ihmiset kokevat lähipalvelut.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johdon ja päättäjien kesken hyvä vuoropuhelu jatkuu. Osallistavasta ja avoimesta prosessista on malliksi muillekin.

Palveluverkon valmistelusta vastannut Kati Kallimo esittelee ehdotuksia Jyväskylän asukastilaisuudessa.

Ps. Asukaspaneelimme lausunto palveluverkkovalmisteluun oli perusteellinen. Se korosti hyvää kohtaamista, ennalta ehkäisevää toimintaa sekä yhteistyötä kuntien ym kanssa.


Jätä kommentti