Maria Kaisa Aula

Motto: ”Toivo on valmiutta kuulla sellaista, mitä ei ole vielä lausuttu”    *)

Olen hyvin verkottunut vaikuttamistyön,  yhteiskuntapolitiikan ja viestinnän ammattilainen. Osaamistani on strateginen suunnittelu, ihmisten osallistaminen,  ihmisoikeusperustaisuus ja hyvä hallinto. Tunnen valtionhallinnon, kansalaisjärjestöjen ja myös kirkon toiminnan.

Viimeisen 7 vuoden ajan olen työskennellyt eri tavoin sote-uudistuksen kanssa: ensin sosiaali- ja terveysministeriössä lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman (LAPE) johtajana ja vuodesta 2019 alkaen valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä. Olen edustanut esimiestäni eli ministeriä sote-ministeriryhmässä, jossa kaikki uudistusta koskeva lainsäädäntö on valmisteltu.

Vahvuuksiani ovat monialaisuus, isojen linjojen ymmärtäminen,  luova ajattelu ja lintuperspektiivi yhteiskunnalliseen kehitykseen. mutta samalla ihmislähtöisyys. En kuitenkaan keskity pelkkiin rakenteisiin vaan arvostan ihmisten kokemusta: Miten palvelut saadaan toimimaan ihmisten kannalta hyvin? 

Saan asioita toimeksi ja tapahtumaan. Johdan verkostoissa. Olen sinnikäs ja määrätietoinen mutta aina valmis oppimaan. Eteenpäin elävän mieli! Pidän uudistamisesta ja muutoksen tekemisestä.  Mietin: miten tämä voisi olla paremmin. Laajat verkostot ovat työssäni valtava voimavara. Jos en tiedä,  osaan ottaa selvää, kuka tietää. 

Olen luova ihminen – siitä esimerkkinä tämä Yleisradiollakin esitetty dokumentti Lasten Suomi 100 vuotta, jonka käsikirjoituksen olen tehnyt. https://youtu.be/h66My2iSwr8

Tärkeimmät työ- ja luottamustehtäväni:  

Kokemukseni kattaa yhdeksän vuotta Suomen ensimmäisenä lapsiasiavaltuutettuna, 12 vuotta kansanedustajana Lapin vaalipiiristä, kahdeksan vuotta Suomen Keskustan varapuheenjohtajana ja yhteensä kaksi vuotta kolmen pääministerin erityisavustajana, puheiden kirjoittajana ja talouspolitiikan neuvonantajana.  Poliittisen valtiosihteerin tehtävissä valtiovarainministeriössä aloitin kesällä 2019, ministeri Mika Lintilän esikunnassa.

Työurallani olen siis palvellut Suomen valtiota monessa eri roolissa: poliittisena päättäjänä, ministereiden esikunnassa, itsenäisenä ihmisoikeusviranomaisena sekä virkamiehenä.  

Minulla on laaja kokemus kansalaisjärjestötoiminnasta vuodesta 1980  alkaen. Se kattaa nuorisotyön, kehitysyhteistyön, rasismin vastaisen työn, lapsen oikeuksien ja perhekysymysten alueet. Nykyisin olen Väestöliiton puheenjohtaja.  Lähityhteisössäni Viitasaarella toimin monissa yhdistyksissä, mm. Musiikin Aika – nykymusiikkitapahtumaa järjestävän Viitasaaren kesäakatemia ry:n puheenjohtajana.

Olen opiskellut valtio-oppia sekä Helsingin yliopistossa että Harvardin yliopistossa (JFK School of Government) Yhdysvalloissa (1990-1991) Olin USA:ssa ASLA-Fullbright stipendiaattina. Koulutukseltani olen valtiotieteen lisensiaatti (1990). Jyväskylän yliopisto myönsi minulle kunniatohtorin arvonimen vuonna 2013 lapsen ihmisoikeuksien edistämisestä. 

Viestinnän eri toimijat ovat tulleet minulle tutuiksi. Olen toiminut 20 vuotta Yleisradion luottamustehtävissä ensin hallintoneuvostossa ja myöhemmin YLEn hallituksessa (vuoteen 2005) . Olen toiminut myös Julkisen sanan neuvostossa.

Olen osallistunut demokratiakehitystyöpajoihin NDI:n kanssa Marokossa (1999) ja OECD:n kanssa Etelä-Afrikassa (2001)  ja Bosniassa (2003) sekä toiminut vaalitarkkailijana.

Ajattelen maailmanlaajuisesti ja toimin paikallisesti.  Olen seurakunnan kirkkovaltuuston  jäsen (2010-)  kotikaupungissani Viitasaarella. Edistän siellä hyvän tahdon Viitasaarta. Olen myös luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen jäsen.

Asun Keski-Suomessa Viitasaarella puolisoni Seppo Pietiläisen sekä kaksostemme Annin ja Laurin (s. 2003)  kanssa. Harrastuksiani ovat puutarhanhoito, kuorolaulu Naiskuoro Viklassa sekä liikunta  ja ulkoilu vuodenajan mahdollisuuksien mukaan. Alkuperäinen kotiseutuni on Peräpohjolassa, Tervolassa, Kemijokivarressa, jonne minulle on edelleen tiiviit yhteydet.

’) Lähde Terho Pursiainen: Tulevaisuus kriisissä. Helsinki: Kirjapaja, 1993. ISBN 951-625-209-5. (Sisältää teokset Kriisiajan etiikka ja Vahva toivon periaate.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s