Ajattelen isosti – toimin paikallisesti !

Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuuston ja hallituksen työ alkoi maaliskuun alussa ja nyt olemme jo hyvässä vauhdissa niin strategiatyössä kuin johtajavalinnoissakin. Päätin työni valtiovarainministeriössä huhtikuun lopulla. Priorisoin Keski-Suomea ja mahdollisuutta luoda uutta hyvinvointialueen merkeissä! Suunnan näyttäminen ja vaikuttaminen ovat minun ammattitaitoani.

Kyse on ihmisten hyvän elämän ja sujuvan arjen tuesta koko Keski-Suomessa. Se onnistuu vain silloin kun lähipalvelut ovat vahvat. Se onnistuu kun sopivaa tukea on tarjolla oikeaan aikaan. Hyvinvointialueen pitää olla houkutteleva työnantaja osaaville ammatti-ihmisille.

Ihmisten tueksi hyvinvointialueen on tehtävä monipuolista yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Olen innostunut edistämään myös ihmisten osallisuutta ja mukanaoloa palveluiden kehittämisessä! Silloin Keski-Suomesta tulee myös lapsille, nuorille ja eri-ikäisten perheille pikkasen parempi.

Olin ehdolla koska olen innostunut käyttämään omaa osaamistani ja verkostojani kotiseudun hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden hyväksi.  Työssäni valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä olen oppinut ymmärtämään soteuudistusta koko maan mittakaavassa. Aiemmin olen toiminut lasten, nuorten ja perheiden palveluiden muutosohjelman johtajana sosiaali- ja terveysministeriössä, sekä lapsiasiavaltuutettuna.

Äitinä (59 v), Ilmolahden kyläseuran puheenjohtajana ja Viitasaaren kaupunginvaltuutettuna osaan arvioida kohtuullisen hyvin, mikä käytännössä ihmisten kannalta toimii ja mikä ei.  Ja lisäksi otan selvää ihmisten kokemuksista ja mielipiteistä, olivat he sitten palveluiden käyttäjiä tai henkilökuntaa.

Ensimmäiset aluevaltuutetut ratkaisevat mihin suuntaan mennään. Siksi olen innostunut olemaan mukana. Suunnan näyttäminen ja vaikuttaminen ovat minun ammattitaitoani. Ja tiedän keneltä kysyä ja keneen ottaa yhteyttä kun haluan asioiden liikkuvan eteenpäin.

Nyt on tarkoitus tehdä parempaa – uudistaa eikä vain siirtää nykyisiä palveluita isompaan mittakaavaan. Sellaisen muutoksen tekeminen on minun ammattitaitoani. Jatkossa sote-keskuksen oven tai verkko-osoitteen takana pitää olla nykyistä enemmän: elämäntapaohjausta, palvelutarpeen arviointia, kohtaamispaikkoja ja muuta hyvinvointia ja terveyttä edistävää.

Kaikkea ei tietenkään tarvitse muuttaa – on tärkeä huomata myös se, mikä nykyisin on hyvin. Hyväksi asiaksi keväällä kerätyssä palautteessa monet kertoivat sen, että jokaisen kotikunnassa on sosiaali- ja terveyspalveluita. Vahvat lähipalvelut saivat paljon kannatusta. Ne ovat tärkeitä myös hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisen sekä yhdenvertaisen palveluiden saavutettavuuden kannalta.

Olen todella innostunut juuri tästä uudistuksesta ja sen mahdollisuuksista! Voit laittaa evästyksiä sähköpostiini!

Videoilta You tubesta saat tietoa ajauksistani!

https://www.youtube.com/channel/UCxqsSeRP60HXKO19EaK9Xig

Miksi olen sote- uudistuksesta innostunut?

 • Tunnen asiat, joista nyt halutaan päättää. Olen toiminut työni puolesta vuodesta 2019 Keskustan ministereiden tukena, kun soteuudistuksen lainsäädäntöä on valmisteltu. Tiedän mitä mahdollisuuksia uudistus tuo. Tiedän myös mitkä ovat riskit ja miten ne vältetään. Iso kuva on hallussani.
 • Työssäni olen innostunut ajattelemaan asioita ihmisten kannalta: oli sitten kyse lapsista ja nuorista, työikäisistä tai ikäihmisistä. Haluan tietää, miten palvelut todella toimivat ja mikä on ihmisten oma kokemus asiasta. Toimivia pyöriä ei kannata korjata mutta olen sinnikäs ja määrätietoinen vaikuttaja silloin kun muutosta parempaan tarvitaan.
 • Hyvä päättäjä tarvitsee laajat verkostot, joista voi kysyä ja joiden kanssa voi etsiä ratkaisuja. Olen laajasti verkostoitunut niin Keski-Suomessa kuin koko valtakunnassa. Tunnen toimijoita myös muilta hyvinvointialueilta. Toisiltakin voi oppia.
 • Katson asioita mielellään lintuperspektiivistä mutta laskeudun myös käytännön tasolle. Jotta asiat saadaan toimimaan pitää ymmärtää hyvinvointialueen työn kokonaisuus mutta myös sen yhteyspinnat kaikkeen muuhun ihmisten hyvää elämää edistävään Keski-Suomessa. Seurakunnat, kansalaisjärjestöt, tutkimus, oppilaitokset, yritykset ja tietenkin kunnat ovat hyvinvointialueen tärkeitä kumppaneita jatkossa.
 • Olen tähän ikään saanut omaa kokemusta monista palveluista Keski-Suomessa elämänkaaren eri vaiheissa.  Kaksosemme ovat kasvaneet Viitasaarella vauvoista teineiksi. Omaakin tuntumaa on niin perusterveydenhuoltoon kuin kaikkein vaativimpaankin erikoissairaanhoitoon ja ensihoitoon. Puolisoni äidin elämän loppuvaiheissa oli tärkeää yhteistyö sairaalan ja seurakunnan kanssa.
 • Ymmärrän taloudesta. Keski-Suomen hyvinvointialueella on noin yhden miljardin euron verran rahoitusta valtiolta. Se pitää käyttää fiksusti niin, että rahoilla saadaan ihmisille nykyistä enemmän hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta aikaan.  Sote-uudistus ei ole vain entisten palveluiden siirtämistä uuteen hallintoon. Samalla on tehtävä uutta niin että sekä henkilöstö, asiakkaat, oppilaitokset, tutkimus,  järjestöt ja muut toimijat ovat kehitystyössä mukana.

Ja mikä tärkeintä:

mistä tahansa kunnasta Keskustan tulevat aluevaltuutetut ovat kotoisin, heidän on huolehdittava KOKO maakunnan alueen lähipalveluista. Jokaisen kunnan alueella tulee olla sosiaali- ja terveyspalveluiden toimipiste, joka on ovi monipuolisiin palveluihin ja hyvinvointialueen ”tuntosarvi” kuntaan.

Ota yhteyttä jos toivot että tapaamme tai sinulle on ideoita tai verkostoja joiden kanssa haluaisit minun olevan yhteyksissä! Kehitän mielelelläni eri ikäisten ihmisten osallisuutta hyvinvointialueella!

Tavoitteeni ovat

 • vahvat lähipalvelut koko Keski-Suomessa – oven ja verkko-osoitteen takana on nykyistä enemmän!
 • lapsille, nuorille ja perheille parempi Keski-Suomi
 • tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken: kunnat, yritykset, oppilaitokset, järjestöt, seurakunnat ja korkeakoulut mukaan !

Maria Kaisa Aula

puh. 050 530 9697

mariakaisa.aula (at) gmail.com

sekä mariakaisa.aula (at) hyvaks.fi

Facebook Aula & Pietiläinen

Olen ollut mukana laatimassa Keski-Suomen Keskustan vaaliohjelma jossa on tavoitteemme tulevalle hyvinvointialueelle
https://keskusta.fi/keski-suomi/uutiset/keski-suomen-keskusta-toimiva-sote-ja-pelastustoimi-hyvinvoivat-keskisuomalaiset/

Havainnollistava kuva siitä miten ajattelen hyvinvointialueen

Näin näen hyvinvointialueen yhteydessä erilaiseen ihmisten hyvän elämän ja sujuvan arjen tukeen. Puuttuko tästä jotain? Mitä lisäisit tai muuttaisit? Laita kommentteja.

Kommentit

2 comments on “Ajattelen isosti – toimin paikallisesti !”
 1. Tarja Rautevaara sanoo:

  No jos ketään äänestän, niin olet varmaan ykkönen.

  Tykkää

 2. aulamk sanoo:

  Kiitos Tarja! Tulee hyvä mieli Sinun kommentista!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s