Arkkipiispan pienet askeleet oikeaan suuntaan

Kirkkoni ilahdutti kesäkuun lopulla osallistumalla Pride-viikkoon.  Kesäkuun lopun tapahtumasta on tullut samantapainen sukupolven merkkipaalu kuin aikoinaan YK:n päivän lokakuiset aseidenriisuntamarssit tai Etelä-Afrikan rotusorron vastaiset kampanjat omassa nuoruudessani.  Vaikeusastetta lisää se, että maailmanparantaminen suuntaa nyt enemmän omaankin yhteiskuntaamme ja itse kunkin asenteisiin.

Pride-liike on kasvanut laajemmaksi kuin sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajajaksi. Se on ylpeyttä jokaisen ihmisen mahdollisuudesta olla oma itsensä ja vaikka erilainen kuin muut.  Jokaisella Luojan luomalla on oikeus olla turvassa ja hyväksytty.

Esimerkiksi Viitasaaren seurakunta on avoin seksuaalisesti eri tavoin suuntautuneiden ja eri tavalla sukupuolensa kokevien ihmisten jäsenyydelle, heidän lastensa kastamiselle, kotien tai avioliiton siunaamiselle, hautajaisille tai vaikkapa rippikoulun käymiselle.  Siitä pitää myös viestiä ulospäin ja jokaiselle nuorelle. Erilaisuutta ei pidä pelätä.

Täytyy myöntää, että kirkohallituksen Pride-kumppanuus oli minulle hienoinen yllätys. Arkkipiispa Tapio Luoma  on aloittanut virkakautensa maltillisesti ja matalalla profiililla. Pride-osallistuminen antoi hänenkin linjauksilleen särmää.  Kirkko taitaa olla tosiaan pieni askelin matkalla tämän päivän jäsentensä ja etenkin nuorten todellisuuteen.

Aloin ynnäämään arkkipiispa Luoman tämän kevään muita kannanottoja mediassa. Ne kyllä vievät johdonmukaisesti samaan suuntaan. Kirkolliskokouksessa toukokuun alussa arkkipiispa piti upean puheen globaalista kirkosta yhteiskuntaa, maailmaa ja ihmistä muuttavana voimana, ”jossa jokainen ihminen on Jumalan kuva ja hänen rakkautensa kohde”. Hän puhui myös toisten kansojen kanssa rakentavassa, oppivassa vuorovaikutuksessa olevan, vieraanvaraisen ja talkoohenkisen isänmaallisuuden ja sitä edistävän kirkon puolesta.

Mieleeni tuli Yhdysvalloissa ja Euroopassakin on noussut poliittinen liikehdintä, jossa äärivanhoilliset kristilliset ryhmittymät liittoutuvat kansallismielisten, oikeistolaisten ääripuolueiden kanssa. Yhteinen asia on naisten oikeuksien ja seksuaalioikeuksien vastustamista, islaminvastaisuus sekä maahanmuuttokielteisyys. Perussuomalaisten nuorten etnonationalistit taitavat olla tämän saman ajattelun osasia.

Amerikkalaiset kristilliset ääriryhmät rahoittavat Euroopassa some- ja mediakampanjoita, joilla mielipiteitä halutaan muokata sisäänpäin kääntyvään ja jyrkkään suuntaan. Ikään kuin olisi joku vanha, luonnollinen, suojattu  maailma, johon voisimme peruuttaa ja jättää taakse epävarman nykyajan.

Arkkipiispa  Luoma teki puheessaan pesäeron kansallisuusaatteeseen, joka perustuu eristäytymiseen, viholliskuviin tai oman erinomaisuuden korostamiseen muiden ihmisten tai kansanryhmien kustannuksella.

Helsingin Sanomien haastattelussa 14.6 arkkipiispa tuomitsi turvapaikan hakijoita tukeneen pappi Marjaana Toiviaiseen kohdistuneen ja muunkin hengellisen vihapuheen. Samalla hän ihmetteli ”kristillisten arvojen” ottamista politiikan pelinappuloiksi ja kunkin omien näkemysten takuutahoksi. Kristillisyys ei ole ensisijaisesti arvojen julistamista vaan lähimmäisen rakkauden johtamaa arjen toimintaa. Haastattelussa hän myönsi, että kirkko ei ole riittävästi tukenut naisjohtajuutta.

Samalla viikolla arkkipiispa Luoma totesi Ylen haastattelussa että samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkossa on vain ”ajan kysymys”.  Hän ennakoi muutoksen menevän muiden pohjoismaiden kanssa samaan suuntaan, mutta milloin, sitä hän ei ryhtynyt ennakoimaan.  Omaa kantaansa hän ei tosin suoranaisesti kertonut.

Pienet askelet vievät hyvään suuntaan. Olisiko seuraavaksi vuorossa piispainkokouksen kannanotto syksyn kirkolliskokoukselle avioliittoasiasta? Vauhtia antavat eri oikeusistuimissa käsittelyssä olevat kantelut samaa sukupuolta olevia vihkineiden pappien saamista rangaistuksista.   Oulussa papin rankaiseminen ei saanut lain voimaa. Tuomioistuin ei jättänyt asiaa uskonnonvapauden nojalla kirkon omaan harkintaan. Se piti kirkon omista säännöksistä ilmenevää oikeustilaa niin epäselvänä, ettei papin rankaiseminen ollut sen vuoksi perusteltua.

Eteenpäin tien näyttäisi Norjan malli, jossa papeille annettaisiin vapaus vihkiä samaa sukupuolta olevia tai olla vihkimättä, jos he kokevat sen omantuntonsa vastaiseksi. Näin erilaiset avioliittokäsitykset voisivat elää kirkossa rinnatusten.  Peruuttaminen takaisin perinteiseen avioliittokäsitykseen ei sekään kirkolliskokouksessa enää onnistu. Riittävää enemmistöä ei löydy kirkolliskokouksesta.  Kirkon jäsenistä ja papeista noin puolet on valmis hyväksymään samaa sukupuolta olevien vihkimisen.  Jonkinlainen rauhanomaisen rinnakkainelon tielle olisi päästävä. Parempi olisi kirkon löytää tie itse kuin jättää sitä tuomioistuinten ratkaistavaksi.

Lasten kanssa kuunneltiin pienenä usein Ellan ja Aleksin laulua  ”Tärkeää on pienet, pienen pienet askeleet, jos et astu askeltakaan, mitä sinä teet?”   Arkkipiispa Luoma näyttää olevan pienten askelten linjalla.  Voi olla että ”hiljaa hyvä tulee” –strategiallakin kirkko lähenee nykypäivän todellisuutta ja jäsentensä arkea. Mutta riittääkö vauhti?

Maria Kaisa Aula

Ps. Tuomarit näyttävät olevan nyt kirkon uudistamisessa avainhenkilöitä. Kirkkohallituksen täysistunnossa osastopäällikön valinnassa äänestyksen niukasti hävinnyt teologian tohtori Aulikki Mäkinen on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen. Mikäli hallinto-oikeus kumoaa vaalin tasa-arvolain perusteella, tulee myös naisjohtajuuden tukeminen käytännössä uudelleen kirkkohallituksen esityslistalle. Arkkipiispalla on taas mahdollista ottaa uusi pieni askel.

Olen Viitasaaren seurakunnan kirkkovaltuuston jäsen sekä ev.lut. kirkon kirkolliskokouksen jäsen Lapuan hiippakunnasta.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s